Un articol de Calin Petru Barbulescu
Un somn profund si odihnitor este esential pentru sanatate, deoarece asigura o regenerare completa a mintii si a trupului. Din pacate, insa, unele problemele de sanatate precum apneea in somn, insomnia, si alte tulburari de somn intrerup somnul profund si afecteaza calitatea somnului.
Totusi, cele mai noi cercetari in domeniu au constatat ca aceste intreruperi ale somnului ar putea fi un fenomen perfect natural. Poate ca somnul nu trebuie neaparat sa se intinda pe toata durata noptii. Dupa 16 ani de cercetari amanuntite, Roger Ekirch, istoric al Institutului Politehnic Virginia (Virginia Tech), a introdus teoria „somnului segmentat”.
El a gasit dovezi concludente ca generatiile anterioare dormeau in doua reprize. Adormeau devreme, imediat dupa asfintit, aceasta prima repriza de somn fiind urmata de o ora sau doua de trezie, timp alocat adeseori rugaciunii sau meditatiei, dar intr-o stare de relaxare profunda. Apoi somnul era reluat, cea de-a doua repriza de somn durand pana a doua zi in zori.