Un articol de Calin Petru Barbulescu
»
Comunitatea medicala oncologica atrage mereu atentia asupra cancerului colorectal, care include cancerul de colon, o forma a bolii ce afecteaza intestinul gros, si cancerul rectal, care afecteaza segmentul inferior al intestinului gros.
Potrivit Societatii Americane de Cancer, 1 persoana din 20 este expusa riscului de a dezvolta cancer colorectal in anumite etape ale vietii. Cauza exacta a cancerului colorectal nu este cunoscuta. Cu toate acestea, se speculeaza ca boala s-ar instala atunci cand celulele sanatoase sufera anomalii, incep sa se multiplice in mod necontrolat si se acumuleaza in mucoasa colonului, formand polipi. In lipsa unui tratament adecvat, polipii pot deveni cancerosi.
Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon si rectal, inclusiv imbatranirea (dupa varsta de 50 de ani), anumite boli intestinale, predispozitii mostenite, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, diabetul zaharat de tip 2 si consumul frecvent de alimente procesate sau carne rosie.
»