Un articol de Ileana Mlădinoiu
Insomnia a devenit o adevărată obsesie, mai ales când oamenii trebuie să meargă a doua zi la muncă.
Cauzele care o provoacă sunt multiple: nerespectarea unei anumite igiene de viață, alimentația bogată în grăsimi, stresul, depresia sau practicarea unei activități fizice intense seara. La toate acestea se adaugă și tulburările de origine organică.
Efectele purgative și laxative ale uleiului de ricin (și nu numai), fiindcă acest produs este supus atenției dumneavoastră, sunt arhicunoscute. În schimb, acțiunea sa asupra tulburărilor de somn foarte puțin spre deloc.
Cum se folosește uleiul de ricin ca să combatem insomnia:
Se poate pune în urechi
Proprietățile calmante ale uleiului de ricin vă vor fi de mare ajutor pentru regăsirea somnului binefăcător. Specialiștii recomandă să folosiți ulei de ricin bio, obținut prin presare la rece. Toate trigliceridele, vitaminele și acizii grași din compoziția acestui produs vor fi păstrate.
În cazul unei insomnii cronice sau pasagere, va trebui să încălziți puțin ulei de ricin, apoi să turnați cîte o picătură în fiecare ureche. Acoperiți canalul urechii cu vată și așezați-vă în pat. Somnul se va instala în câteva minute.
Se poate face o cataplasma
Pentru realizarea unei cataplasme/comprese, aveți nevoie de o cârpă din bumbac, o farfurie, o folie din plastic sau o bandă adezivă, în funcție de nevoile fiecăruia.
Turnați puțin ulei de ricin în farfurie și încălziți-o ușor pe o plită electrică. Aveți grijă ca uleiul să nu fiarbă.
Scufundați pânza, pliați-o în așa fel încât să fie destul de groasă. Scoateți-o din farfurie când a absorbit suficient ulei.
Puneți cataplasma obținută pe plexusul solar/”creierul abdominal” (acolo unde sunt mușchii stomacului, deasupra buricului), apoi acoperiți cu folia de plastic, înainte de a bandaja totul cu ajutorul unei benzi elastice.