Un articol de Mihaela Iliescu - Consultant nutritie
Postul alimentar ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor nocive, vindeca sau ajuta la vindecarea bolilor, regenereaza fizic, emotional si mental intregul organism.
Constituie cea mai puternica metoda naturista, cu efecte spectaculoase, cea mai ieftina si este la indemana oricui. Pentru a se desavarsi, postul trebuie sa fie insotit de rugaciune, efectele acesteia fiind recunoscute de mii de ani, dar neglijate in ultima vreme.
Durata postului poate fi intre o zi si patruzeci de zile. Dezintoxicarea se realizeaza corect numai prin post. Este un lucru cunoscut de mii de ani, dar neglijat total in ultimii 50 de ani.
Trebuie sa intelegem faptul ca mancam pentru a trai si trebuie sa evitam sa ne facem din mancare un hobby.
Viata nu este numai despre mancare!
Organismul unui adult sanatos, normoponderal, dispune de aproximativ 120.000-130.000 de calorii stocate sub forma de grasime: 80-85% in tesutul adipos, iar restul risipite in toate organele si in toate tesuturile. Este interesant ca in postul de 21 de zile, desi se pierd cam intre 9-12 kilograme, cantitatea de grasime pierduta este mica, de doar 2-5 kilograme.
In intelepciunea lui, organismul apeleaza la grasimi mult mai tarziu. In prima parte a postului, el apeleaza la apa si la structurile proteice-muschi.
Incarcatura calorica pe care o avem poate fi acoperitoare pentru un post de 40 de zile (in care se consuma numai apa)!
Dar atentie! Nu se porneste la un astfel de post decat in anumite conditii de sanatate!
O zi pe saptamana de post alimentar, doar cu apa, reprezinta o buna metoda de intretinere a sanatatii. Aparatul digestiv are nevoie de pauza pentru refacerea structurilor.
Foamea „controlata” ne prelungeste viata. Cei care sunt capabili sa-si controleze foamea au o mare putere de stapanire, pot invata usor, pot lua decizii optime in timp scurt etc.
Pana la un anumit punct, toti oamenii pot fi considerati bolnavi, chiar si cei aparent sanatosi au in ei dereglari metabolice cauzate de acumularile lente de toxine. Cercetarile au aratat ca este imposibil ca organismul sa elimine toxinele atata timp cat procesul de digestie continua.
Indirect se recomanda mijlocul cel mai eficace de eliminare a toxinelor ca fiind reprezentat de infometare.
Primul lucru pe care il face natura unui om bolnav este acela de a-i suprima pofta de mancare. Dar oamenii sunt convinsi ca stiu mai bine decat natura ce trebuie sa faca, motiv pentru care se forteaza sa manance cat mai bine, cat mai proteic, pentru a rezista bolii!!!
Animalele reactioneaza corect din acest punct de vedere. Un animal bolnav refuza orice hrana, se ascunde pana trece raul si isi poate relua activitatea.
TIPURI DE POST:
Curatarea intestinului timp de o saptamana cu alimente crude creste eficienta postului. Daca eliminarea resturilor este dificila, sunt necesare clismele usoare cu ceaiuri din plante. Completarea acestei atitudini alimentare este intregita cu consumul de apa in care au fost macerate plante timp de 5 ore.
1. Postul cu apa - permite numai consumul de apa pura, alcalinizata si energizata. Se pot consuma si ceaiuri de plante neindulcite, ceaiuri laxative, din doua in doua zile si se fac zilnic clisme usoare. Durata postului cu apa poate fi de pana la 40 de zile, dar se cunosc cazuri in care perioada a fost mult mai lunga! Dupa post, restabilirea obiceiurilor alimentare trebuie facuta treptat, pe o durata egala cu cea a postului.
2. Postul cu zeama de legume – se consuma zeama de legume si apa, fara alte alimente. Legumele se taie marunt si se lasa la macerat in apa 10-12 ore, apoi se consuma numai lichidul obtinut. Se poate tine timp de 3-7 zile, pana la 40 de zile.
3. Postul cu ceaiuri si sucuri - permite consumul de ceaiuri din plante medicinale neindulcite si sucuri de legume si apa. Durata este de 3-6 saptamani.
4. Postul cu sucuri- se consuma sucuri de legume si sucuri de fructe, dar separat, in functie de masa si preferinte. Se poate tine intre 3-40 zile.
5. Postul cu cruditati - consta in consumarea numai a cruditatilor si a sucurilor. Poate fi tinut intre 3-40 zile. Se tine un post cu apa de 4-8 zile, apoi cateva zile se consuma numai fructe, apoi timp de 2-3 saptamani se consuma numai cruditati. Sau se pot efectua cateva cure pe an, de o saptamana, doua, cu salata, varza, morcovi, patrunjel, telina, ridichi, smochine si sucuri de legume, consumate in orice cantitate.
6. Sunt foarte benefice pentru organism posturile de 3-5 zile tinute cu apa si fructe de sezon - indiferent de cantitate. La sfarsitul curei se consuma o ceasca cu ulei de masline (presat la rece) - cu rol de curatare a vezicii biliare si intestinelor.
7. Persoanele care au o activitate intensa pot tine o zi de post cu sucuri naturale– un singur fel de suc care se consuma imediat dupa ce este preparat.
8. O alta metoda consta in consumarea pana la doi litri pe zi de ceai de urzici, primavara. Se bea cu inghitituri mici, rare, repartizate pe intreaga zi. Pe langa bogatia lor in fier, urzicile ajuta si la curatarea sangelui. Pe toata perioada se pastreaza un regim alimentar compus numai din fructe si legume.
9. Cura de varza cruda ajuta la eliminarea toxinelor. Pe langa alte efecte, aceasta creste diureza. Se poate consuma o zi pe saptamana orice cantitate de varza, sub forma de salata cu otet de mere sau lamaie si putin ulei de masline.
10. Cura de pere. Se pun la macerat 100 pere in vin rosu de casa. Se tin o saptamana, intr-un loc rece si intunecos. Se arunca vinul si se consuma in fiecare zi cate o para in plus, pana se ajunge la zece pere pe zi. Se continua scazand o para pe zi pana se termina cantitatea de pere. In timpul acestei cure se consuma numai apa.
Toxinele, dar si grasimile acumulate in organism pot fi eliminate prin organizare si programare mentala. Dar, cel mai important este sa fim atenti si sa evitam acumularea reziduurilor, pentru a scapa de efortul de a le indeparta.
Orice cura de dezintoxicare este mult mai eficienta atunci cand este insotita de o stare speciala a sufletului, de rugaciune, de iubire, de bunatate! Starea de agitatie, gandurile negative sau discutiile in contradictoriu determina perturbari profunde in structurile celulare ale organismului.