Quantcast
Channel: Secretele
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3403

LAPTELE NU ESTE BUN PENTRU OASE – PROVOACA MAI MULT RAU DECAT BINE!

$
0
0
Un articol de Petrut

Potrivit celor mai recente statistici, cel mai mare consum de lapte din lume se inregistreaza in randul populatiei SUA si a multori tari din UE. 

Sa fie o coincidenta oare faptul ca aceste tari sunt pe primul loc si in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri de osteoporoza, o boala degenerativa a oaselor? Nu, acest detaliu nu este deloc accidental.


Peste tot auzim ca laptele este „ excelent pentru sanatate, in special pentru intarirea oaselor”. Asa sa fie oare? Nu tocmai. Medicii din intreaga lume sustin ca laptele de vaca procurat din magazine nu ar fi chiar asa de benefic pentru organism pe cat se crede. Unul dintre motive il constituie procesul de pasteurizare, adica de fierbere, in timpul caruia laptele sufera o serie de transformari nu tocmai propice.

Acest proces este pus in practica de toti producatorii pentru a prelungi durata de valabilitate a laptelui si pentru a distruge bacteriile si alti germeni patogeni periculosi. Problema este ca procesul omoara totodata si bacteriile benefice, probioticele, precum si unele enzime si nutrienti importanti.

Printre altele, procesul de pasteurizare distruge enzimele naturale din laptele crud si afecteaza structura chimica a calciului continut. Calciul este un mineral esential pentru dezvoltarea oaselor, mai ales la copii. In plus, s-a demonstrat ca alimentele supuse procesului de pasteurizare au un risc mai ridicat de a provoca alergii, iar uneori chiar boli cardiovasculare si cancer. 

Organismul are nevoie de calciu pentru o multitudine de functii fiziologice, printre care cresterea si intarirea tesuturilor osoase si a dintilor, coagularea sangelui, transmiterea impulsurilor nervoase, precum si reglarea batailor inimii. Nouazeci si noua la suta din calciul existent in corpul uman este depozitat in oase si in dinti. Procentul ramas se intalneste in sange si in alte tesuturi corporale.

Laptele crud nu poarta intotdeauna germeni patogeni, totul depinde de modul de obtinere si fabricatie a acestuia, de alimentatia vitelor, precum si de conditiile de igiena de pe durata colectarii si fabricarii. Marea majoritate a laptelui pasteurizat existent astazi pe piata provine de la animale inghesuite in custi, si indopate cu hormoni sintetici si antibiotice. 

Aceste substante nocive sunt interzise in unele tari din lume, de exemplu in Japonia, Australia, Canada si Uniunea Europeana, dar SUA si un numar de alte tari le mai folosesc inca. Iar procesul de omogenizare a laptelui, care are rolul de a distruge grasimile butirice, contribuie si el la cresterea riscului de imbolnavire. Desi Asociatia americana pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) neaga vehement acest fapt, o serie de studii europene au demonstrat ca lactatele supuse acestui proces pot provoca boli de inima.

Un singur pahar de lapte produs de vacile crescute in aceste conditii poate contine un cocteil de peste 20 de analgezice, antibiotice si hormoni de crestere, substante care, potrivit studiilor, favorizeaza aparitia cancerului si dezvoltarea tumorilor. Vacile tratate mereu cu antibiotice sunt mai predispuse la boli, deoarece tratamentul continuu le fragilizeaza sistemul imunitar. 

Din acest motiv, uneori in lapte se poate strecura chiar puroi, iar pasteurizarea are rolul de a preintampina si aceasta forma de contaminare. Dar procesul de fierbere rapida nu garanteaza in totalitate eliminarea surselor de infectie. De fapt, laptele pasteurizat, presupus a fi curat, a declansat in ultimii ani mai multe epidemii de salmonella decat multe alte alimente.

In plus, procesul de pasteurizare face ca laptele sa devina un aliment acid, ceea ce reprezinta o mare problema. Pentru a mentine homeostazia, organismul trebuie sa aiba in permanenta un pH echilibrat. 

Cu cat consumam mai multe alimente procesate si rafinate, cu atat organismul devine mai acid, iar corpul incearca sa compenseze pentru aceste dezechilibre de pH folosind pana la epuizare mineralele alcaline, precum calciul si magneziul, din tesuturi si din oase. In timp, acest lucru duce la fragilizarea oaselor si aparitia osteoporozei. Si tumorile se dezvolta mai repede in mediile acide, asa ca laptele ne predispune chiar la imbolnavirea de cancer.

Despre autor:
Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Sursa: healthylifetricks. Pe Petrut il puteti gasi pe facebook!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3403

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48