Un articol de Mihaela Iliescu - Consultant nutritie
Notinuea de „proteina” este folosita pentru a desemna o structura formata din lanturi de aminoacizi, compusi, la randul lor, din carbon, hidrogen, oxigen, azot, fosfor, sulf si fier.
Organismul a fost conceput pentru a utiliza cei mai simpli compusi si cele mai simple bioelemente disponibile in natura, de aceea trebuie sa descompuna (si sa digere apoi) aceste structuri in elementele din care sunt formate, iar apoi sa foloseasca acesti compusi simpli.
Aminoacizii sunt utilizati de organism cu scopul de a reface structuri, de a crea structuri noi, de a amplifica raspunsul imun, de a actiona ca agent de transfer s.a.m.d.
Cu cat organismul va primi mai multe proteine provenind din produse de origine animala, cu atat mai mult va fi solicitat sistemul imunitar. Numerosi paraziti, virusi, bacterii, viermii si giardia, se hranesc din deseurile rezultate in urma digerarii proteinelor din carne. Carnea ingerata se poate lipi de peretii intestinali provocand intrarea in putrefactie a mucoasei si invelisului intestinal, care transforma proteinele in produsi chimici secundari toxici.